Bilim

Uzay Aracı Arızalandı: İki Astronot Uzayda Mahsur Kaldı

Uzay Aracı Arızalandı: İki Astronot Uzayda Mahsur Kaldı, Ne Olur?

Uzayda Mahsur Kalan Astronotlar

NASA’nın yeni Starliner uzay aracında yolculuk yapan iki astronot, beklenmedik bir arıza nedeniyle uzayda mahsur kaldı. Sunita Williams ve Butch Wilmore, 5 Haziran’da Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ‘na ulaşmak için yola çıkmışlardı ancak birkaç gün içinde dönmeleri planlanan deneme uçuşunda sorunlar yaşandı.

İtici takımlarda sızıntı ve bazı roket motorlarının çalışmama gibi arızalar nedeniyle astronotların Dünya’ya dönüşü ertelendi. Mühendisler, yeryüzünde yapılan testlere rağmen nedenini tam olarak anlayamadıkları bu sorunları çözmeye çalışıyor.

Şu anda iki astronot Şubat 2025’te SpaceX ile Dünya’ya dönebilecekleri tahmin ediliyor. Bu durum onları sekiz ay boyunca uzayda mahsur bırakacak.

Starliner Uzay Aracına Ne Oldu?

NASA yetkilileri, Starliner uzay aracındaki itici takımlarda sızıntı ve bazı roket motorlarının çalışmadığını açıkladı. Mühendisler, yeryüzünde yapılan testlere rağmen yaşanan sorunların nedenini anlamaya çalışıyor.

Uzayda ve yörüngede yapılan testlerde motorların çalışıyor olması ise kafaları iyice karıştırıyor. Mühendisler tahrik sisteminin doğru çalıştığından emin olana kadar, Williams ve Wilmore’un Dünya’ya kısa süre içinde geri getirilmesi pek mümkün görünmüyor.

Uzay mekiğinin astronotlar olmadan bağımsız bir şekilde Dünya’ya geri yollanması da değerlendirilse de, bu konuda nihai bir karar verilmedi.

Astronotlar Nasıl Yaşıyorlar?

Starliner uzay aracı aslında mahsur kalmak için çok da kötü bir yer değil. Araçta “yedi yatak odası ve üç banyo” bulunuyor. Su kaynakları bol ve yakın zamanda tüketim maddelerine takviye amacıyla yapılan bir uzay görevi sonrası gıda kaynağı da gereğinden bile fazla.

Astronotlar uzay istasyonunun bakımını üstlenmekle kalmayıp, uzay giysilerini tamir ediyor, bilimsel deneyler yapıyorlar. Paris’teki Olimpiyatları bile takip ettiler.

Rus Kozmonotun Uzayda Mahsur Kalması

Öte yandan astronotların uzayda beklenenden daha uzun kaldığı geçmişteki vakalara bakılırsa, Williams ve Wilmore için hayat çok daha zor olabilirdi. Örneğin Mayıs 1991’de Mir uzay istasyonuna göreve giden Sovyet kozmonot Sergey Krikalyov, birkaç ay kalmayı beklerken neredeyse bir yıl uzayda durmak zorunda kalmıştı.

Krikalyov, o dönem eşi ile karşılıklı olarak birbirleri için endişelendiklerini söylemiş ve “Yerde tüm bu çalkantılar ve istikrarsızlıklar yaşanırken elbette biz de arkadaşlarımız, akrabalarımız, anne babalarımız için kaygılanıyorduk” demişti.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu