Sağlık Haber

Genetik mi İçeceğiniz Miktar mı? Akşamdan Kalma Sırrını Keşfedin

Akşamdan kalma neden bazıları daha fazla etkilenirken bazılarının hiç fark etmemesini açıklıyor.

Alkolün Vücuda Etkisi: Niçin Bazı İnsanlar Akşamdan Kalma Hissetmez?

Hepimiz biliyoruz ki alkollü bir gece sonrası baş ağrısı, halsizlik ve mide bulantısı gibi olumsuz etkiler yaşayabiliriz. Ancak bazıları bu olumsuzlukların hiç farkına varmaz, sanki alkolün etkisinden tamamen etkilenmezler. Peki bu insanların sırrı nedir? Genetik mi, içki türü mü yoksa bir sır gizli bir ilac mı?

İngiltere’deki Keele Üniversitesi’nden Richard Stephens, içki sersemliği ve akşamdan kalma halini araştıran bir grup kurdu. Araştırmacılar, alkol sersemliğinin nedeni olarak vücudun su kaybetmesi düşüncesini reddediyorlar. Bunun yerine daha çok alkolün içinde bulunan kimyasal maddelerin rol oynadığını düşünüyor.

Alkolün Yan Ürünleri ve Akşamdan Kalma

İçkilerdeki renk veren kimyasallar, ayrıca içki sersemliğine yol açan zehirli yan ürünler de içerebilir. Karışık içkiler daha fazla yan ürüne sahip olduğu için sersemlik hissi daha da artabilir. Alkolün vücutta dönüşüm süreci sırasında asetaldehit ve asetata dönüşür. Bu maddeler bulantı, terleme ve hızlı nabız gibi semptomlara neden olabilir.

Alkol ve yan ürünleri bağışıklık sistemini de zayıflatarak enflamasyonu körükleyebilir. Bu da akşamdan kalma hissinin nedenlerinden biridir. Beyindeki bu enflamasyon, kan şekerinin düşmesi ve uykusuzluk ile birleşerek baş ağrısına, halsizlik ve kötü ruh haline neden olur.

Genetik Faktör ve Kişilik Özellikleri

Araştırmacılar, alkolün kandan çabuk temizlenmesini sağlayan genlerin varlığının akşamdan kalma hissinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu düşünüyorlar. Ayrıca sinirli insanların alkol aldıktan sonra daha fazla sersemlik çektiği gözlemlendi.

Tempo ve Yaşın Rolü

Stephens, “mantıklı” içmenin önemli olduğuna inanıyor. Yani yavaş ve kontrollü bir şekilde içmek, kanlardaki alkol oranını kontrol altında tutar. Gençlerin ise daha fazla sersemlik çekme riski taşıdığını belirtiyor.

İlaçlar ve Çözümler

Alkol sonrası olumsuz etkileri azaltmak için çalışmalar sürüyor. Kaktüs incirinin ve pis kokulu süne böceğinin alkolün etkilerini azaltabileceği yönünde iddialar var, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.

Stephens, amacının alkolü kötülemek olmadığını, insanların kontrollü bir şekilde içmesini sağlamak olduğunu vurguluyor. Akşamdan kalma hissinin önüne geçmenin en iyi yolu “kararında içmek” ve vücudun doğal arınma sürecine saygı göstermektir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Warning: Attempt to read property "files" on null in /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-content/plugins/w3-total-cache/CdnEngine_GoogleDrive.php on line 591

Fatal error: Uncaught Error: Call to a member function listFiles() on null in /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-content/plugins/w3-total-cache/CdnEngine_GoogleDrive.php:591 Stack trace: #0 /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-content/plugins/w3-total-cache/CdnEngine_GoogleDrive.php(611): W3TC\CdnEngine_GoogleDrive->path_get_id() #1 /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cdn_Core.php(736): W3TC\CdnEngine_GoogleDrive->format_url() #2 /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cdn_Plugin.php(768): W3TC\Cdn_Core->url_to_cdn_url() #3 /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-includes/class-wp-hook.php(324): W3TC\Cdn_Plugin->w3tc_minify_http2_preload_url() #4 /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-includes/plugin.php(205): WP_Hook->apply_filters() #5 /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_Plugin.php(1250): apply_filters() #6 /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_AutoJs.php(324): W3TC\_W3_MinifyHelpers->http2_header_add() #7 /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_AutoJs.php(245): W3TC\Minify_AutoJs->flush_collected() #8 /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_AutoJs.php(124): W3TC\Minify_AutoJs->process_script_tag() #9 /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_Plugin.php(202): W3TC\Minify_AutoJs->execute() #10 [internal function]: W3TC\Minify_Plugin->ob_callback() #11 /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-content/plugins/w3-total-cache/Util_Bus.php(21): call_user_func() #12 /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-content/plugins/w3-total-cache/Generic_Plugin.php(535): W3TC\Util_Bus::do_ob_callbacks() #13 [internal function]: W3TC\Generic_Plugin->ob_callback() #14 /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-includes/functions.php(5427): ob_end_flush() #15 /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all() #16 /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters() #17 /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #18 /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-includes/load.php(1280): do_action() #19 [internal function]: shutdown_action_hook() #20 {main} thrown in /home/myipcegd/neilaci.com.tr/wp-content/plugins/w3-total-cache/CdnEngine_GoogleDrive.php on line 591