Beyninizi Güçlendirmek İçin 8 Pratik İpucu
Unutmayınca, hatırlayamadığınız o anlar sizi bekliyor!
Beyninizi Güçlendirmek İçin İpuçları
Birinin ismi dilinizin ucunda takılı kalıyor ama hatırlayamıyorsunuz… Mutfaktasınız ama neden orada olduğunuzun bir fikriniz yok…
Bu anlar eskisi kadar sık gelmiyor mu? Yıllar geçtikçe hafızanın zayıfladığını biliyoruz. Ancak endişelenmeyin, çeşitli egzersizlerle beyninizi güçlendirmek ve hafıza fonksiyonlarınızı koruyabilirsiniz.
1. Egzersiz Beyni Büyütür
Egzersiz yapmak sinir kavşaklarının sayısını artırır, beyinde daha fazla bağlantı noktası oluşturur ve yeni hücrelerin oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca kalp-damar sağlığının iyi olması beyninize daha fazla oksijen gitmesi ve zararlı toksinlerin daha hızlı atılması anlamına gelir.
Açık havada egzersiz yapmak da D vitamini almanıza yardımcı olur.
Yeni bir yeri keşfetmek veya bir başkasıyla fikir alışverişinde bulunarak egzersiz yapmak, beyninizde oluşan yeni hücrelerin sağlam devreler kurmasını sağlar. Bahçe işlerini arkadaşlarınızla yapmayı deneyin veya yürüyüşe grup olarak çıkın.
2. Hareket Halindeyken Ezberleme Tekniği
Bir metni hareket halindeyken ezberlemeye çalışmak, bilgiyi zihninizde daha kalıcı hale getirebilir.
Sunum yaparken, sınavlara hazırlanırken veya yeni bir işi öğrenirken yürürken veya dans ederken düşünmeyi deneyin.
3. Yağ Tüketmek Önemli
Yediklerimizin ortalama beşte birini şeker oluşturur. Glikoz beyin işleyişinde önemli rol oynar. Sevdiğiniz şeyleri yediğinizde beyniniz ödül bölgesi zevk almanızı sağlayan dopamin salgılar.
Aynı zamanda bağırsaklarınızın sağlıklı olması da beyin sağlığı için hayati önem taşır.
Beyin hücrelerinin yapı maddesi yağdır. Fındık, fıstık, çekirdekler, avokado ve balıktaki yağlar sağlıklı yağlardır. Biberiye ve zerdeçal da beyin sağlığı için faydalıdır.
4. Şalteri İndirin
Stres bazen gereklidir ancak uzun süreli stres beynimizi zehirler. Zaman zaman şalteri indirmek, beynin dinlenmesini sağlar. Meditasyon veya farkındalık temelli teknikler stresinizi azaltmaya yardımcı olabilir.
5. Yeni Şeyler Deneyin
Beyninizi yeni şeyler yaparak ve öğrenerek geliştirebilirsiniz. Bir sanat dalında kurslara katılmak veya yeni bir dil öğrenmek beyninizin esnekliğini artırır.
Arkadaşlarınızla yarışacağınız bir oyun bulun, bu hem eğlenceli hem de beyne faydalıdır.
6. Müzik Beynin Gıdasıdır
Müzik dinlemek veya müzik yapmak beynin neredeyse tamamını aktif hale getirir. Kavrayışı artırıcı etki yapar ve demans gibi beyin hastalıklarında genellikle en son kaybedilen bilgi olur.
Bir koroya katılın veya konserlere gidin.
7. Yatmadan Önce Kritik Anlar
Yeni bir şey öğrendiğinizde beyninizdeki sinir hücreleri arasında bağlantı kurulur. Uyurken bu bağlantılar güçlenir ve öğrenilen bilgi hafızanın bir parçası haline gelir. Uyku, hafızanın devamı için çok önemlidir.
İmtihana hazırlanıyorsanız, olası soruların cevaplarını uyumadan önce çalışın. Travma yaşadıysanız veya kötü bir anınız varsa bunu uyumadan hemen önce düşünmeyin.
8. Nasıl Uyandığınız da Önemli
Uyku süresi kadar nasıl uyandığınız da önemlidir. Karanlık bir odada uyuyup yavaş yavaş artan ışıkla uyanmak, beyninizi sabaha hazırlar.
Doğal bir şekilde uyanmanızı sağlayacak bir ışık kullanın.